Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude u nás nastolena komunistická diktatura?

„Nedovolte opakovat únor 1948!“, „Zabraňte návratu komunistů k moci!“, „Postavte hráz nástupu KSČSSD!“ Podobná i jiná hesla se již dlouho objevují jako reklama naší zatím hlavní pravicové strany v českých médiích. Sama antikomunistická kampaň ODS má přitom poměrně dlouhou historii, neboť první mobilizaci proti návratu starých pořádků vyhlašoval Václav Klaus už ve volební kampani v roce 1998. Tehdy varoval, že pokud volby vyhraje ČSSD, hrozí opakování tragických událostí let 1948 a 1968. O tři měsíce později ODS uzavřela s tehdy vítěznou ČSSD tzv. opoziční smlouvu o rozdělení moci v zemi.

Od té doby uběhlo dvanáct let a taktika občanských demokratů se v této oblasti příliš nezměnila. Proč by také měla, když strašením před návratem komunistů k moci vždy stále úspěšně oslovuje nemalou část elektorátu. Již dvanáct let je nám předestírána vize o hrůzné budoucnosti, kdy se spojí sociální demokraté s komunisty a za aktivního přispění kremelských vládců se naše země vrátí do časů dávno minulých.

Podle této vize bych soudil, že všichni hlavní ideologové ODS mají jednu společnou zálibu,   a to v žánru science fiction. Druhou možností je, že sami jsou ještě myšlenkami v dobách hlubokého komunismu, což by také mnohé vysvětlovalo. Ať tak, či onak, mají zcela jistě dost zkreslenou představu o dnešní geopolitické situaci, případně naprosto nedůvěřují našim demokratickým institucím a obyvatelům naší země. To však je u představitelů jedné ze dvou největších stran v zemi zarážející zjištění.

Nicméně pojďme zvážit hypotetickou možnost, že by se scénář, před kterým ODS varuje, stal skutečností. ČSSD by drtivě vyhrála volby do Poslanecké sněmovny, Jiří Paroubek by odhalil svoji skutečnou tvář moskevského agenta a navzdory usnesením několika sjezdů ČSSD, která zakazují spolupráci s komunisty na vládní úrovni, by s KSČM sestavil vládní koalici. Pod hrozbou veřejných nepokojů by pak přinutili Václava Klause vládu jmenovat. Nová vláda by oznámila vystoupení z NATO a Evropské unie a její představitelé by odjeli do Moskvy pro instrukce, jak konečně správně vybudovat komunismus. Únor 1948 jen v mírně pozměněné podobě jako přes kopírák.

Pro většinu z nás by to asi byla dost děsivá představa, která je však naštěstí naprosto mimo realitu. ČSSD a KSČM mají společné pouze to, že se jedná o strany, které řadíme do levé části politického spektra a které primárně akcentují státem garantované sociální jistoty. Až potud by se mohlo zdát, že by z nich mohli být ideální vládní partneři.

Donedávna euroskeptická ODS v posledních týdnech zdůrazňuje, že na rozdíl od ČSSD považuje za primární posílení euroatlantických vazeb, tedy vztahů s NATO a EU. Přitom to bylo právě za vlád sociálních demokratů, kdy se Česká republika stala plnoprávným členem Severoatlantické aliance a Evropské unie. ČSSD byla na rozdíl od ODS stranou prosazující co nejrychlejší schválení Lisabonské smlouvy. A zde je i první zásadní rozpor s KSČM, která byla vždy jak proti vstupu do NATO, tak do EU. Už jen samotná myšlenka našeho vystoupení z EU je naprosto nesmyslná, neboť v okamžiku, kdyby se tak stalo, by se naše národní hospodářství totálně zhroutilo a nikdo už by jej nepostavil zpátky na nohy.

Pravice se snaží vytvářet zdání, že není větších spojenců než sociálních demokratů a komunistů. Kdo se však alespoň trochu orientuje v historii, musí konstatovat, že naopak nebylo a není větších protivníků. Komunisté vždy považovali sociální demokraty za větší nepřátele než pravici. O sociálních demokratech tvrdili, že jsou zrádci těch pravých revolučních myšlenek a zaprodanci buržoazie. Kdekoliv nastolili komunisté svoji diktaturu, byli sociální demokraté mezi prvními, jež šli na popraviště a do žalářů.

Naprosto zásadní otázkou je však možnost opakování situace z února 1948 a zároveň role Moskvy v celém procesu. Když pomineme několik hlavních aspektů, které jsou v přímém rozporu s dnešní situací - jedná se o tehdejší hospodářskou situaci po 2. světové válce, odlišné nálady ve společnosti, rozdílné postavení a sílu dělnických vrstev a také neexistenci Senátu jako ústavní pojistky - zůstane nám aspekt zcela nejdůležitější, a tím je naprosto odlišná jak mezinárodně-politická situace, tak situace v dnešním Rusku.

Pravicoví politici a ideologové byli posledních dvacet let zřejmě tak pohlceni svým podlézáním nejvyšším podnikatelským kruhům, budováním kapitalismu bez přívlastků a pravicovým populismem, že si ani nevšimli, že období studené války již dávno skončilo, Sovětský svaz se rozpadl a v Kremlu již dávno nevládnou komunisté, ale nacionalisté, jež se opírají o spřízněné oligarchy a armádu a kteří hledají inspiraci spíše v časech vlád ruských carů. O koho by se tedy mohla komunistická diktatura v Česku opřít a ke komu přivázat zemi v troskách? Že by k Číně nebo Venezuele? Taky s Kubou jsme měli dobré vztahy…

Když ČSSD v roce 2004 totálně projela volby do Evropského parlamentu a získala pouze 9 procent hlasů, pravicová média bila na poplach. Jednalo se prý o hrozbu pro naši demokracii, neboť bez silné demokratické levicové strany by jsme přišli o jednu z hlavních hrází proti komunismu. Avšak vždy, když má ČSSD vysoké preference, bije pravice opět na poplach, že je demokracie v ohrožení, neboť prý hrozí vytvoření vlády sociálních demokratů a komunistů. Zvláštní však je, že nejvíce pravice mobilizuje proti nástupu komunistů ve chvíli, kdy postrádá jasný, přitažlivý program a charismatické, důvěryhodné vůdce.

Autor: Lukáš Kaucký | úterý 13.4.2010 9:52 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Lukáš Kaucký

Pražský magistrát hazarduje s kulturním stříbrem metropole

Současná pravicová koalice na pražském magistrátu se evidentně rozhodla, že kulturní politiku města pojme formou svérázného představení, ve kterém bude jeviště zahaleno do spousty mlhy, ze které se občas vynoří nějaká tajuplná postava, pronese svojí nepříliš srozumitelnou repliku a zmizí do propadliště, aby se po chvíli objevila postava jiná s replikou naprostou popírající slova předcházející.

30.1.2013 v 8:45 | Karma: 10,57 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Budeme mít prezidenta, jakého si zasloužíme

Od nástupu Václava Klause do prezidentského úřadu brzy uplyne dlouhých deset let. Jeho odchodem však nekončí jen dekáda plná zlomových událostí, ale díky schválené změně Ústavy se uzavírá i jedna celá etapa vývoje našeho státu. V pořadí jedenáctý prezident od vzniku samostatného Československa již bude volen nikoliv parlamentem, ale všemi občany. Byť si to mnoho současníků možná vůbec neuvědomí, máme možnost být svědky skutečně mimořádné události v tisícileté historii naší země. Poprvé budou moci Češi přímo rozhodnout, kdo jim bude vládnout z historických prostor majestátního sídla českých králů, byť se zlomkem tehdejších pravomocí.

20.12.2012 v 8:27 | Karma: 19,62 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Mariánský sloup – pomník primátora Svobody

Primátor Svoboda se evidentně rozhodl, že se chce nesmazatelným způsobem vepsat do podoby historického centra našeho hlavního města. Jako každý vysoce postavený politik, který se nechá příliš oslnit mocí svého úřadu, a v tomto případě i leskem svého zlatého řetězu, rozhodl se i současný pražský primátor, že si nechá postavit pomník. Které místo je přitom v Praze exponovanější a důstojnější, než Staroměstské náměstí. Žijeme však v demokratickém státě, kde není společensky přijatelné ani dovolené stavět pomníky žijícím osobnostem, proto se pan primátor rozhodl, že by tento pomník měl alespoň dostatečně připomínat jeho působení v čele pražského magistrátu. Jinak, než touto úvahou, si totiž nelze vysvětlit jeho neutuchající zapálenost, spoustu energie a času, kterou primátor od jarních měsíců věnuje projektu obnovy Mariánského sloupu a Krocínovi kašny právě na Staroměstském náměstí.

1.12.2012 v 12:36 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Tomáš Töpfer, senátor na „vedlejšák“

Tento pátek a sobotu vybírají voliči v každém ze 27 volebních obvodů nového senátora. Jestli se přitom bude skutečně jednat o nováčka, který poprvé zasedne v lavicích horní parlamentní komory, či svojí pozici obhájí někdo ze starých harcovníků, se tentokrát ukáže velmi brzo po uzavření volebních místností. Mezi bedlivě sledované duely v rámci senátních obvodů přitom patří Praha 4, nejlidnatější pražská městská část, tradiční bašta ODS, kde se dlouhodobě používalo rčení, že zde ve volbách bez problémů vyhraje i tenisová raketa Václava Klause.

19.10.2012 v 8:30 | Karma: 43,42 | Přečteno: 5763x | Diskuse| Politika

Lukáš Kaucký

Cestovní ruch: nevyužitý potenciál, špatná legislativa

V nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev budou občané rozhodovat nejen o novém vedení krajů na následující čtyři roky, ale zároveň o postavení a síle krajů prosadit své priority a zájmy svých obyvatel. Zásadní otázkou je, zda budou silnými partnery vlády a centrálních úřadů nebo se jejich pravomoci a kompetence díky tlaku pravicových vlád postupně marginalizují, majetek krajů se zprivatizuje a z hejtmanů a krajských radních se stanou správci nevýznamných rozpočtů bez možnosti cokoliv v kraji podstatněji ovlivnit.

30.9.2012 v 19:28 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Zastupitel hl. m. Prahy, politik, jenž ještě neztratil ideály, věnující se ve volném čase historii, kterou vystudoval a která je jeho největším koníčkem

Seznam rubrik