Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prosadí ODS svého eurokomisaře?

Pokud jde o evropské záležitosti, tak se tento rok v naší zemi rozhodně nenudíme. Hned na začátku ledna jsme vlítli do předsednictví v Radě Evropské unie, na jehož konci se paralelně konala kampaň a následně volby do Evropského parlamentu. V druhé polovině roku pak začalo vrcholit nezapomenutelné martyrium s českou ratifikací Lisabonské smlouvy, jehož závěrečná část si bezesporu vysloužila své pevné místo v učebnicích dějepisu. Václav Klaus může být navýsost spokojen. Někdo si však mohl myslet, že podpisem Lisabonu se situace uklidní a vše se vrátí do starých kolejí. Jaký naivní omyl. Teprve nyní se našim politikům uvolnily ruce a můžou se s vervou pustit do boje o post eurokomisaře. Alespoň si tento rok můžeme opravdu naplno užívat radovánek spojených s členstvím ČR v Evropské unii.

Včera se předsedové našich dvou největších politických stran na setkání u premiéra Fischera shodli, že se na jménu eurokomisaře neshodnou. Jaké výjimečné souznění názorů! ČSSD nadále neochvějně stojí za Vladimírem Špidlou, ODS stejně neochvějně trvá na Alexandru Vondrovi (mj. bývalém disidentovi), na Vladimíru Dlouhém (mj. bývalém členovi KSČ), možná ale přibude ještě někdo jiný. Ať to bude kdokoli, Mirek Topolánek a Přemysl Sobotka včera vyslali jasný vzkaz: Pokud nebude eurokomisař podle ODS, tak ho po volbách odvoláme. Jak by to chtěli provést, když to ani není technicky možné, zůstává záhadou. Jisté je, že by tato snaha naši pozici v Evropě zcela určitě neposílila. V očích mnoha evropských partnerů jsme však pro srandu už teď, tak proč v tom zdárně nepokračovat. 

Stejnou záhadou však zůstává, jak chce ODS dosáhnout toho, aby její oficiální či „kompromisní“ kandidát nejen získal alespoň průměrně významné portfolio v Evropské komisi, ale zároveň zdárně prošel slyšením v Evropském parlamentu. Evropský parlament, který Komisi schvaluje, ovládají dvě největší frakce lidovců a socialistů. José Manuel Barroso tak musí vytvořit Komisi ve složení, které odpovídá této politické realitě. K dosažení potřebné rovnováhy je proto vítaný buď kandidát reprezentující některou ze stran Evropské lidové strany nebo kandidát z řad sociálních demokratů. ODS z frakce Evropské lidové strany vystoupila, není tedy zastoupena ani v jedné ze dvou hlavních politických skupin. Navíc to byli senátoři za ODS, kteří se snažili potopit Lisabonskou smlouvu navzdory postoji obou komor našeho parlamentu a celé Evropy, a je to bývalý předseda ODS, který až do úterního odpoledne usiloval z titulu prezidenta o totéž.  

Pokud česká vláda nominuje komisaře z okruhu občanských demokratů, můžeme se nejen rozloučit s významným postem v rámci Evropské komise, ale zároveň si můžeme být jisti, že proslulé „rožnění“ kandidátů na komisaře v Evropském parlamentu získá v našem případě doslovný význam. A kolečko hledání eurokomisaře se rozeběhne nanovo.        

Autor: Lukáš Kaucký | čtvrtek 5.11.2009 8:28 | karma článku: 10,71 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Lukáš Kaucký

Pražský magistrát hazarduje s kulturním stříbrem metropole

Současná pravicová koalice na pražském magistrátu se evidentně rozhodla, že kulturní politiku města pojme formou svérázného představení, ve kterém bude jeviště zahaleno do spousty mlhy, ze které se občas vynoří nějaká tajuplná postava, pronese svojí nepříliš srozumitelnou repliku a zmizí do propadliště, aby se po chvíli objevila postava jiná s replikou naprostou popírající slova předcházející.

30.1.2013 v 8:45 | Karma: 10,57 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Budeme mít prezidenta, jakého si zasloužíme

Od nástupu Václava Klause do prezidentského úřadu brzy uplyne dlouhých deset let. Jeho odchodem však nekončí jen dekáda plná zlomových událostí, ale díky schválené změně Ústavy se uzavírá i jedna celá etapa vývoje našeho státu. V pořadí jedenáctý prezident od vzniku samostatného Československa již bude volen nikoliv parlamentem, ale všemi občany. Byť si to mnoho současníků možná vůbec neuvědomí, máme možnost být svědky skutečně mimořádné události v tisícileté historii naší země. Poprvé budou moci Češi přímo rozhodnout, kdo jim bude vládnout z historických prostor majestátního sídla českých králů, byť se zlomkem tehdejších pravomocí.

20.12.2012 v 8:27 | Karma: 19,62 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Mariánský sloup – pomník primátora Svobody

Primátor Svoboda se evidentně rozhodl, že se chce nesmazatelným způsobem vepsat do podoby historického centra našeho hlavního města. Jako každý vysoce postavený politik, který se nechá příliš oslnit mocí svého úřadu, a v tomto případě i leskem svého zlatého řetězu, rozhodl se i současný pražský primátor, že si nechá postavit pomník. Které místo je přitom v Praze exponovanější a důstojnější, než Staroměstské náměstí. Žijeme však v demokratickém státě, kde není společensky přijatelné ani dovolené stavět pomníky žijícím osobnostem, proto se pan primátor rozhodl, že by tento pomník měl alespoň dostatečně připomínat jeho působení v čele pražského magistrátu. Jinak, než touto úvahou, si totiž nelze vysvětlit jeho neutuchající zapálenost, spoustu energie a času, kterou primátor od jarních měsíců věnuje projektu obnovy Mariánského sloupu a Krocínovi kašny právě na Staroměstském náměstí.

1.12.2012 v 12:36 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Kaucký

Tomáš Töpfer, senátor na „vedlejšák“

Tento pátek a sobotu vybírají voliči v každém ze 27 volebních obvodů nového senátora. Jestli se přitom bude skutečně jednat o nováčka, který poprvé zasedne v lavicích horní parlamentní komory, či svojí pozici obhájí někdo ze starých harcovníků, se tentokrát ukáže velmi brzo po uzavření volebních místností. Mezi bedlivě sledované duely v rámci senátních obvodů přitom patří Praha 4, nejlidnatější pražská městská část, tradiční bašta ODS, kde se dlouhodobě používalo rčení, že zde ve volbách bez problémů vyhraje i tenisová raketa Václava Klause.

19.10.2012 v 8:30 | Karma: 43,42 | Přečteno: 5763x | Diskuse| Politika

Lukáš Kaucký

Cestovní ruch: nevyužitý potenciál, špatná legislativa

V nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev budou občané rozhodovat nejen o novém vedení krajů na následující čtyři roky, ale zároveň o postavení a síle krajů prosadit své priority a zájmy svých obyvatel. Zásadní otázkou je, zda budou silnými partnery vlády a centrálních úřadů nebo se jejich pravomoci a kompetence díky tlaku pravicových vlád postupně marginalizují, majetek krajů se zprivatizuje a z hejtmanů a krajských radních se stanou správci nevýznamných rozpočtů bez možnosti cokoliv v kraji podstatněji ovlivnit.

30.9.2012 v 19:28 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Prodej bytu 2+kk 61 m, Benátky nad Jizerou
Prodej bytu 2+kk 61 m, Benátky nad Jizerou

Marie Krupičkové, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou II, okres Mladá Boleslav
4 390 000 Kč

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Zastupitel hl. m. Prahy, politik, jenž ještě neztratil ideály, věnující se ve volném čase historii, kterou vystudoval a která je jeho největším koníčkem

Seznam rubrik